Opening vondelingenkamer AMC: veilige haven voor kwetsbare moeders

Opening vondelingenkamer AMC: veilige haven voor kwetsbare moeders

In het AMC in Amsterdam is recentelijk een bijzondere maar essentiële voorziening geopend. De vondelingenkamer – een beschermde ruimte waar vrouwen om uiteenlopende redenen hun pasgeboren baby kunnen achterlaten - is een langverwacht initiatief. Stichting Beschermde Wieg spant zich al bijna tien jaar in voor de realisatie van een vondelingenkamer in Amsterdam, maar aanvankelijk zonder succes. Na de hartverscheurende vondst van een pasgeboren meisje in een ondergronds vuilcontainer in 2021, kwam het proces echter in een stroomversnelling terecht.

Het Amsterdam UMC, locatie AMC benaderde Mercuur Zorgbouw en Homij om deze ruimte volgens een Design and Build proces te realiseren.Bij deze projectaanpak is één bedrijf of team verantwoordelijk voor zowel het ontwerp als de bouw van een project. In tegenstelling tot een traditionele aanbesteding, waarbij een opdrachtgever eerst een architect inhuurt voor het ontwerp en vervolgens een aannemer zoekt, worden beide fasen gecombineerd in één overeenkomst. Als specialist in zorggerelateerde bouw namen wij de verantwoordelijkheid op ons voor het bouwkundige aspect van deze beschermde kamer, terwijl Homij het installatietechnische gedeelte voor zijn rekening nam. Het project werd, geheel volgens planning, binnen zes weken afgerond.

Nederland telt een aanzienlijke groep kwetsbare zwangere vrouwen die zich geen raad weten met hun zwangerschap, vaak zelfs met risico’s van levensbedreigende situaties. Door het ter beschikking stellen van deze kamer creëren AMC en stichting Beschermde Wieg een veilige omgeving voor moeders in nood. Alles wordt in het werk gesteld om situaties zoals die in 2021 voorkwam, tot het verleden te laten behoren. Wij zijn trots dat we hebben mogen bijdragen aan dit essentiële initiatief.

Meer nieuws