Nieuwbouw | Opdrachtgever: Particulier | Amsterdam | 2021

In het Amsterdamse Amstelkwartier heeft Mercuur Bouw een ultra duurzaam en circulair nieuwbouwproject tot leven gebracht. Het is een kleinschalig, maar zeer omvangrijk en bijzonder project dat de realisatie van 6 appartementen behelst, naar het ontwerp van architect Daniel Vlasveld. Om te voldoen aan de circulaire wens stelde het werk hoge eisen aan ons team, onze methoden en de materialen. Mercuur Bouw ging samen met de architect het duurzame avontuur aan om het grotendeels uit hout opgetrokken pand te bouwen, inclusief een half verdiepte parkeerkelder.

Mix van hout en beton, en een vleugje staal
De 6 appartementen hebben een woonoppervlakte van circa 170 m2 en tellen elk 2 verdiepingen. De verdiepingsvloeren bestaan uit CLT, met daarbovenop een massalaag van zandcement en daar bovenop een zwevende dekvloer voor optimale geluidsisolatie. Ook de tussenvloeren zijn van hout maar van een andere soort, namelijk Finnjoist vloer, bestaande uit houten I-liggers met een constructieplaat er overheen. Om toch hoogwaardige isolatie te waarborgen, legden we bovenop de Finnjoist vloer nog een Estrich vloer met ertussenin een laag isolatie. Bijzonder zijn ook de kozijnen, die uit een combinatie van hout (binnenkant) en aluminium (buitenkant) bestaan. In zijn geheel en voorzien van glas zijn de kozijnen machinaal geplaatst in de houten stelkozijnen. 

Droog metselen met Drystack
Voor het metselwerk pasten we het stapelsysteem toe van Drystack, een droge metselmethode waar we alleen afvoegen. Drystack is een duurzaam en circulair product vanwege de herbruikbaarheid van de materialen. 


Meer weten over dit project? Lees dan ook het nieuwsbericht.

Terug naar overzicht
Politie keurmerk veilig wonen