Duurzaam, circulair én energieneutraal: Mercuur bouwt groene urban villa in Amstelkwartier

Duurzaam, circulair én energieneutraal: Mercuur bouwt groene urban villa in Amstelkwartier

In het Amsterdamse Amstelkwartier brengt Mercuur Bouw een ultra duurzaam en circulair nieuwbouwproject tot leven. Het is een kleinschalig, maar zeer omvangrijk en bijzonder project dat de realisatie van 6 appartementen behelst, naar het ontwerp van architect Daniel Vlasveld. Om te voldoen aan de circulaire wens stelt het werk hoge eisen aan ons team, onze methoden en de materialen. Mercuur Bouw ging samen met de architect het duurzame avontuur aan om het grotendeels uit hout opgetrokken pand te bouwen, inclusief een half verdiepte parkeerkelder. Eén van de woningen reserveert de architect voor zichzelf.

Mix van hout en beton, met een vleugje staal
De symbolische start van de bouw was eind 2019, toen de eerste paal werd geslagen. Aan het begin van het daaropvolgende jaar stortten we de kelder. Vervolgens ging het snel: de betonnen kern van de stedelijke villa was voor de zomer van 2020 gereed. Rondom deze kern brachten we een staalconstructie aan om de houten CLT (Cross Laminated Timber) wanden en vloeren te kunnen monteren. CLT is een houtbouwproduct dat bestaat uit kruislings verlijmde éénlaagsplaten. Duurzaam en is bovendien goed te combineren met andere bouwmaterialen.

De 6 appartementen hebben een woonoppervlakte van circa 170 m2 en tellen elk 2 verdiepingen. De verdiepingsvloeren bestaan uit CLT, met daarbovenop een massalaag van zandcement en daar bovenop een zwevende dekvloer voor optimale geluidsisolatie. Ook de tussenvloeren zijn van hout maar van een andere soort, namelijk Finnjoist vloer, bestaande uit houten I-liggers met een constructieplaat er overheen. Om toch hoogwaardige isolatie te waarborgen, leggen we bovenop de Finnjoist vloer nog een Estrich vloer met ertussenin een laag isolatie. Bijzonder zijn ook de kozijnen, die uit een combinatie van hout (binnenkant) en aluminium (buitenkant) bestaan. In zijn geheel en voorzien van glas zijn de kozijnen machinaal geplaatst in de houten stelkozijnen.

Droog metselen met Drystack
Voor het metselwerk passen we het stapelsysteem toe van Drystack, een droge metselmethode waar we alleen afvoegen. Drystack is een duurzaam en circulair product vanwege de herbruikbaarheid van de materialen. Werkvoorbereider Ruud van der Hulst: “Dit project is voor Drystack het tweede of derde grootschalige werk waarbij drystack wordt toegepast. Voor Mercuur is dit de eerste keer. Deze manier van werken is dus nog vrij nieuw voor de mensen in de uitvoering. En omdat er geen verticale voegen gewenst zijn, voegt dat een extra uitdaging toe aan het werk. Maar het eindresultaat is prachtig.”



Veel vernuft maakt woning energieneutraal met optimale luchtkwaliteit
De villa ontleent haar energieneutrale status aan nieuw vernuft en hoogwaardige isolatie. Veel aandacht is besteed aan de gevel- en dakisolatie. Daarnaast beschikt het pand over een lucht/water warmtepomp en een WTW-systeem. Een zogeheten Mixfan installatie van Brink zorgt voor goede luchtcirculatie, aangezien er vanuit het oogpunt van het gebalanceerde ventilatiesysteem geen gevelroosters aangebracht mogen worden. Alle appartementen binnen de energieneutrale villa zijn volledig gasloos. De opdrachtgever zorgt er zelf voor dat het platte dak vol gelegd worden met PV-panelen. In goed overleg worden de PV-panelen tijdens het bouwproces aangebracht.

Eind april levert Mercuur Bouw de woning op waarna Stam Bouw de afbouw verzorgt. Ook met Stam Bouw wordt nauw samengewerkt omdat onze werkzaamheden nauw aansluiten en kruisen met de afbouw werkzaamheden van Stam Bouw.

Meer nieuws