Mercuur maakt circulaire meters bij Sportcampus ETB Sombroek Volendam

Mercuur maakt circulaire meters bij Sportcampus ETB Sombroek Volendam

Je kunt er niet níet naar kijken. Het nieuwe gymsportcentrum in nieuwbouwwijk De Broeckgouw in Volendam is een ware blikvanger en is ook nog eens ontzettend duurzaam; in de wanden en onder de betonvloer is 100% hergebruikt materiaal verwerkt. Met dit markante project startte Mercuur Bouw eind 2020, ondertussen neemt het steeds meer vorm aan. De naam van het nieuwe sportgebouw is Sportcampus ETB Sombroek.

Op dit moment zijn onze dakdekkers druk bezig. En aan de buitenzijde van het sportgebouw hebben we schanskorven gevuld met Doornikse breukstenen. Binnen maken we ook grote vorderingen; onlangs is de betonvloer voor de grote turnhal voor turnvereniging St. Mauritius gestort, bovenop een dikke laag 100% hergebruikt isolatiemateriaal.

Trots op circulaire acties
Het hergebruikte isolatiemateriaal (tempex) dat we gebruikten onder de nieuwe betonvloer kwam vrij toen Gerben Breebaart, onze partner in grondwerk, bij een andere klus een tijdelijk bruglichaam verwijderde bij de Kogerpolderbrug. Omdat Gerben Breebaart voor Mercuur het grondwerk uitvoerde voor het gymsportcentrum, vroeg hij aan ons of wij het vrijkomende isolatiemateriaal konden gebruiken. André Boon (projectleider Mercuur Bouw): ‘En zo geschiedde. Mercuur kocht ruim 1.500 m2 EPS isolatieplaten en bracht deze aan onder de nieuwe turnvloer. De isolatie is nu 25 cm dik. Dat is bijna twee keer zo dik dan wanneer we nieuwe isolatie hadden toegepast. In een wereld waar de grondstoffen steeds schaarser worden is Mercuur trots dat we zo’n mooie circulaire actie hebben weten te realiseren.’

Ruim 184.000 gerecyclede PET flessen verwerkt in basisplaat akoestische wanden
Naast de hergebruikte isolatielaag onder de vloer maken we gebruik van gerecyclede PET flessen. De akoestische wanden in alle ruimten worden gemaakt van naaldvilt in kleur. De basisplaat achter het naaldvilt wordt gemaakt van geperste gerecyclede PET flessen (plastic flessen). Voor de Sportcampus gebruiken we een flink aantal PET flessen, namelijk circa 184.371.

Bijzonder groen daklandschap
Sportcampus ETB Sombroek krijgt een dak van sedum. Het unieke hieraan is dat het ook wordt toegepast op de schuine daken welke onder een hellingshoek van 60 graden staan wat de hechting van het sedum aan de ondergrond bemoeilijkt i.v.m. het uitspoelen door regen. Samen met Engberts Hoveniersbedrijf hebben we een werkende oplossing bedacht om dit tegen te gaan. Het groene ’daklandschap’ dient straks als klimaatbuffer en waterberging. Bodembronnen worden ingezet voor het opwarmen en koelen van het gebouw.

Over Sportcampus ETB Sombroek
De Sportcampus is gevestigd naast het volkstuinencomplex en wordt straks gebruikt door Stichting Turnpromotie Edam-Volendam (St. Mauritius, De Beukers), Budo Fun & Fit en mogelijk ook voor dansactiviteiten die nu nog door Club en Buurthuiswerk worden verzorgd. Op de benedenverdieping komen een gymzaal, een turnhal met een laag plafond en een ’hoge’ turnhal, op de verdieping twee dansstudio’s, een dojo en de kantine.

Meer nieuws