Mercuur Bouw begrijpt: (mutatie)woningen zijn bij voorkeur ‘gisteren’ gereed voor oplevering. Het mes snijdt hierbij aan twee kanten. Enerzijds verbeteren we het rendement van woningcorporaties en anderzijds helpen we met een efficiënte doorstroom van huurwoningen de druk op de woningmarkt zo laag mogelijk te houden.

Gezien het maatschappelijk belang en het belang van een efficiënte doorstroming van huurwoningen heeft directeur Chris de Boer woensdag 17 november een webinar voorbereid voor woningcorporaties. Naast andere belangstellenden als andere bouwbedrijven, hebben we woningcorporaties laten zien van efficiënte woningmutaties én de stappen die daar belangrijk bij zijn. 

In deze blog geven we een korte samenvatting van het webinar. Om het gehele webinar terug te kijken verwijzen we je graag naar onderstaande video.Woningmutaties bij Mercuur Bouw
Van sociale sector naar vrije sector of omgekeerd, van huur naar koop of vice versa; Mercuur Bouw is expert in het in een razend tempo opleveren van (mutatie)woningen zonder daarbij de kwaliteit uit het oog te verliezen. Dat doen we met een eigen team van vakspecialisten, onze vaste toeleveranciers en vertrouwde derde partijen.

Communicatie is één van onze succesfactoren. Het is van groot belang dat alle partijen, van eventuele asbestsaneerder en uitvoerder tot de verhuurmakelaar en nieuwe huurder, tijdig worden geïnformeerd en weten waar ze aan toe zijn. Daarnaast is voortschrijdend inzicht een belangrijk item. Een woningmutatie is soms net schaken, zegt één van onze uitvoerders wel eens. Zo kunnen we wachten tot een eventuele asbestsaneerder klaar is, maar we kunnen ook acteren op de afgesproken doorlooptijd en al direct daarop doorplannen. Zo houden we de vaart erin en voorkomen we vertraging door (bijvoorbeeld) volle agenda’s.

3 type woningmutaties
Grofweg kan mutatieonderhoud in drie categorieën worden opgesplitst. Iedere categorie kent zijn eigen werkzaamheden en doorlooptijden. Voor de meest basale woningmutatie geven wij veelal een bouwkundige doorlooptijd van 10 werkdagen af.
 

 • Kleine woningmutatie: 10 werkdagen
  - Woning <70 vierkante meter
  - Exclusief badkamer, keuken en stucwerk
   
 • Middelgrote woningmutatie: 15 werkdagen
  - Woning <100 vierkante meter
  - Exclusief badkamer
   
 • Grote woningmutatie: 20 werkdagen
  - Complete woning
  - Inclusief badkamer, keuken, wanden en plafonds

Naast bovenstaande reguliere woningmutaties komen we ook steeds vaker zogenaamde exoten tegen. Dit zijn bijvoorbeeld woningen waar een wietplantage in heeft gezeten, gedwongen huisuitzettingen of woningen die nog ontruimd moeten worden na een plots overlijden. Ook hier ondersteunen we woningcorporaties in het gehele proces. Van ontruiming en eventuele communicatie met externe partijen (familie, politie, etc) tot het opleveren aan de nieuwe huurder.

Extra’s bij een woningmutatie
Een woning opleveren is één ding, maar veel woningen zijn ook voorzien van bepaalde extra’s waar soms ook aandacht aan besteed moet worden. Ook dit nemen we, in goed overleg met de woningcorporatie, uit handen. Deze werkzaamheden vinden vooral buiten de woning plaats aan het complex en/of bij de woning behorend onroerend goed:

Duurzame woningmutaties door focus op circulariteit 
Om zo duurzaam mogelijk de woningmutaties uit te voeren werkt Mercuur Bouw samen met Re-Use B.V. Een initiatief van Eigen Haard, waarbij we streven naar efficiënt hergebruik van materiaal. Door gebruik van een slimme app voorkomen we dat producten onnodig worden weggegooid. Bij het opnemen van een woning bekijken we welke producten we zouden kunnen hergebruiken, eventueel met een kleine reparatie.

Van deze producten wordt een foto gemaakt, waarna deze middels de app in de database van Re-Use BV wordt gezet. Vervolgens wordt het product opgeslagen en als voorraad aangemerkt om gebruikt te worden door (andere) aangesloten bouwbedrijven. Bekijk de website van Re-Use BV voor meer informatie. 

Als organisatie zijn we trots om te zien dat onze focus op duurzaamheid zich vertaalt in een mooie top-3 positie van hergebruikte materialen!

Eenheidsprijzenlijst en beeldenboek als katalysator
Een belangrijke factor in de samenwerking met woningcorporaties is de eenheidsprijzenlijst. Door gebruik van deze lijst voorkomen we onnodige communicatie over kosten, een lange doorlooptijd van offertes en kunnen we snel schakelen. 

Het gebruik van een beeldenboek is evenzo belangrijk. Door gebruik van een beeldenboek is snel een inventarisatie te maken van werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden. Door bij de woningopname ook direct foto’s te maken, hebben we hier achteraf ook nooit discussie over en kunnen we snel een offerte akkoord krijgen conform de afgesproken eenheidsprijzen. 

Nog geen eenheidsprijzenlijst of benieuwd naar eventuele verbeteringen in jouw eenheidsprijzenlijst? Neem gerust telefonisch contact met ons op via 0299 32 10 10 of neem via e-mail contact op met Chris de Boer.

Meer nieuws
Politie keurmerk veilig wonen