Rijksmonument De Waegh wordt in ere hersteld door Mercuur Bouw

Rijksmonument De Waegh wordt in ere hersteld door Mercuur Bouw

De Waegh, het rijskmonumentale pand dat is gevestigd in de oude binnenstad van Monnickendam en dat heden ten dage dienst doet als restaurant, staat sinds begin november compleet in de steigers. Aan het gebouw, dat stamt uit 1668, en de naastgelegen brandweerwoning voert Mercuur Bouw een complete renovatie uit. Eind januari is de verwachting om op te leveren. 

Van scheurvorming herstel tot vervangen van houten onderdelen
Onze werkzaamheden bestaan voornamelijk uit herstelwerkzaamheden, maar zijn hiertoe zeker niet beperkt. Mercuur Bouw is verantwoordelijk voor het herstellen van scheurvorming in het gevelmetselwerk (vervangen van gebroken stenen en gescheurde voegen), het herstellen en behandelen van de ijzeren gevelankers in de gevel en het herstellen van natuurstenen onderdelen in de gevel en langs dakranden. Alle houten onderdelen zoals kozijnen en goten worden opnieuw geschilderd en waar nodig worden de houten onderdelen die verrot zijn vervangen. Daarbij kun je denken aan kozijnhout, goten of (constructieve) onderdelen aan de binnenzijde van de dakkap.

Renoveren van rijksmonument gebeurt onder bepaalde voorwaarden
Omdat het een rijksmonument betreft is het van belang dat wat hersteld wordt, ook daadwerkelijk hersteld wordt conform de huidige staat. Tevens dienen we aan allerlei voorschriften te voldoen die behoren bij de renovatie van een rijksmonument. Vanuit gemeente Waterland is er iemand betrokken van afdeling monumentenzorg om toezicht hierop te houden. Daarnaast heeft gemeente Waterland (opdrachtgever en eigenaar pand) Bouwadvies Groot Holland opdracht gegeven om hier de bouwbegeleiding te doen.

De Waegh, in 1668 het economisch middelpunt van de stad Monnickendam
Waegh is een oud-hollands woord voor weeghuis. Er was al een Waegh gebouw in Monnickendam in 1382, deze werd verwoest door een brand in 1666. De huidige Waegh stamt uit 1668, opgetrokken uit de restanten van zijn voorganger. De Waegh was het economisch middelpunt van de stad en had in feite twee functies: het Waegh gebouw (binnen, waar alles gewogen werd) en de Beurs (buiten onder de overkapping, waar de onderhandelingen plaatsvonden). Het gebouw was in gebruik voor het wegen en verhandelen van boter, kaas en granen. De originele balansen zijn nog een leuk detail uit die tijd.

De bovenzaal deed dienst als de vergaderruimte van de vroedschap. Deze vroedschap bestond uit een viertal burgemeesters en diverse raadsleden. Door de eeuwen heen heeft de Waegh o.a. onderdak geboden aan de schutterij en de brandweer. Tijdens WOI deed het dienst als distributiekantoor en was het tijdelijk 'gasthuis' voor zieken. In de 19e eeuw werd er 's winters elke dag onder de overkapping gortepap uitgedeeld. De Monnickendammers danken hun bijnaam 'troeters' aan deze gebeurtenis: gortepap heette namelijk 'troet' in die tijd.

Het restaurant is open voor gasten gedurende de renovatie. 
 

Meer nieuws