Renoveren met Plat & Plat: al 25 jaar zij-aan-zij in Amsterdam

Renoveren met Plat & Plat: al 25 jaar zij-aan-zij in Amsterdam

In de Kinkerbuurt in Amsterdam is Mercuur Montage momenteel op z’n best! Aan de achtergevels van de Hasebroekstraat worden keukendeuren, balkondeuren en bovenlichten van ruim 100 sociale huurwoningen vervangen, inclusief hang- en sluitwerk en HR++ isolatieglas. In de naastgelegen Transvaalstraat gebeurt hetzelfde, alleen worden hier óók de kozijnen vervangen. Ook Mercuur Bouw is op dit project actief. In de algemene ruimten (zoals trappenhuizen) worden maatregelen getroffen ter bevordering van de brandveiligheid.

Mercuur werkt in deze voor Plat & Plat uit Volendam. In de jaren ’80 opgericht als schilderbedrijf maar inmiddels uitgegroeid tot een specialist in duurzaam vastgoedonderhoud en co-maker van tal van vastgoedbezitters zoals woningcorporaties. Plat & Plat staat voor een duurzame en resultaatgerichte aanpak, met de focus op bewonersgedrag, energieprestatie, leefbaarheid, veiligheid, gezondheid en innovatie.

Werksaam
Samenwerking met o.a. ketenpartners, opdrachtgevers en bewoners staat hierin centraal. Hiervoor richtte Plat & Plat 3 jaar geleden een aparte onderneming op, Werksaam. Algemeen Directeur Kees Plat legt uit: “Plat & Plat is voor veel woningcorporaties verduurzamingspartner. Voor het verduurzamen van vastgoed zijn steeds meer specialisten nodig. Bij corporaties is dat vastgoed ook nog eens bewoond én binnenstedelijk. Het minimaliseren van overlast voor bewoners en omwonenden is een ontzettend belangrijk. Daarom zijn planning, logistiek en goede communicatie doorslaggevend voor een succesvolle samenwerking. Namens Plat & Plat treedt Werksaam op als regisserende partij binnen dit soort verduurzamingsprojecten. Het team van Werksaam behoudt het overzicht, stuurt alle vaklieden aan, houdt ruggespraak met het bouwteam, bewoners en andere stakeholders én beschikt over vergaande kennis m.b.t. verduurzaming van vastgoed."

Resultaatgericht samenwerken
De betreffende huurwoningen in Oud-West zijn eigendom van Stadgenoot, met ruim 30.000 woningen een van de grote woningbouwverenigingen in Amsterdam. Plat & Plat ontzorgt Stadgenoot al decennia op het gebied van onderhoud, brandveiligheid en de verduurzaming van de vastgoedportefeuille. “Dat doen we door resultaatgericht samenwerken”, vervolgt Plat. “Onze opdracht is om alle energielabels E, F, en G te veranderen in D-labels. Wij bepalen dus – uiteraard in overleg met de opdrachtgever – welke maatregelen passend zijn om dat doel te bereiken. Die keuzes maken we op basis van data, welke we in een digitale tool samenbrengen.”

Inmeten = weten
Het afhangen van de nieuwe deuren gaat razendsnel, aangezien alle individuele kozijnen vooraf digitaal zijn ingemeten. Alles past dus perfect! De deuren komen afgelakt en ++beglaasd (concept III) aan op het werk. Daardoor is zelfs de enkele laag verf die de schilders van Plat & Plat naderhand nog aanbrengen niet geheel noodzakelijk. Maar net als Mercuur, neemt ook Plat & Plat geen enkel risico als het gaat om kwaliteit.

Vissersmentaliteit
Mercuur Groep bestaat binnenkort 25 jaar en sinds de oprichting wordt er al samengewerkt met Plat & Plat. Niet geheel toevallig ziet Kees Plat veel gelijkenissen tussen de twee van oorsprong Volendamse aannemers: “We hebben beide diepe roots in renovatie, vooral in de hoofdstad en met name voor de corporaties. We delen nagenoeg dezelfde Missie & Visie en worden allebei geroemd om onze welbekende vissersmentaliteit; hard werken, pro-actief, transparant, afspraken nakomen, alleen het beste is genoeg én ‘hoe kan het de volgende keer nog iets beter?’ Daarom gaan we regelmatig met elkaar in gesprek om te evalueren, optimaliseren, standaardiseren en innoveren. Verduurzamen voor corporaties in Amsterdam, dat doen wij met Mercuur. Ik kan het me niet meer anders voorstellen.”

Mercuur Groep bedankt Plat & Plat voor 25 jaar geweldig samenwerken. Op naar de 50!

Meer nieuws