Mercuur Bouw renoveert boerderij uit 1890 tot eigentijdse houtbouwstolp

Mercuur Bouw renoveert boerderij uit 1890 tot eigentijdse houtbouwstolp

In Westbeemster stond een karakteristiek en achtenswaardig vrijstaand huis uit 1890 te koop. Bart Kuipers, manager bij Stichting PurmerValley in Purmerend, kocht het pand samen met zijn vrouw en besloot de boerderij aan een grondige renovatie te onderwerpen. Bart benaderde Mercuur Bouw om in bouwteam de plannen verder uit te werken en het project te realiseren. Het moest houtbouw worden, duurzaam én voldoen aan alle huidige eisen. Samen met Sander Douma Architecten uit Stompetoren ging Mercuur Bouw aan de slag.

Het betreft een flinke renovatie. De boerderij is bijna in z’n geheel gesloopt maar het vierkant is behouden. Daaromheen bouwen we een bijna volledig nieuwe boerderij waarvan de constructie grotendeels in hout is uitgevoerd. De gevels worden voorzien van thermisch verduurzaamde gevelbekleding, de gemetselde voorgevel uitgezonderd. Op dit moment werken we aan de bouw van het houtskelet.

Het ontwerp is prachtig, van zowel het interieur als het exterieur. Binnen kun je straks vanaf de begane vloer helemaal naar de nok kijken en op de begane grond en eerste verdieping zal zich een glazen vide bevinden van in totaal ruim 5 meter breed en 6 meter hoog. Bart is bovendien voornemens een ‘mannenkamer’ in te richten waarin een wijnbar komt en een thuisbioscoop. Een comfortabel vooruitzicht!

Na oplevering aan het einde van dit jaar zal de heer Kuipers zijn woonboerderij kunnen betrekken die dan onder andere qua isolatie ruim aan de huidige nieuwbouweisen voldoet. Voor zowel de vloeren, het dak als de wanden gebruiken we hoogwaardige materialen met een hoge isolatiewaarde. Bovendien, om aan de duurzaamheidswensen van Bart tegemoet te komen, plaatst Mercuur Bouw een warmtepomp die de warmte uit de bodem haalt en leggen we zonnepanelen op het dak van de bestaande stallen.

De woningeigenaren zijn nauw betrokken bij de bouw. In een tijdelijke woning op hetzelfde perceel wonen en slapen Bart en zijn vrouw totdat de boerderij wordt opgeleverd. Elke ochtend neemt Bart een kijkje bij de uitvoering en brengt vaak blikjes fris en een zoete hap mee voor ons team. Op warme dagen als deze nemen we zijn goede verzorging dankbaar in ontvangst!

Naar verwachting levert Mercuur Bouw de houtbouw stolpboerderij einde van dit jaar op.

Meer nieuws