Op een voormalig bedrijventerreintje aan de Dorpsstraat in Ilpendam was voorheen o.a. garagebedrijf Wals gevestigd. Van het autobedrijf is niets meer te zien. GreenFieldsTAD (projectontwikkelaar) ontwikkelde een nieuwbouwplan voor 6 woningen en doopte het plan om tot ‘Le Garage’, met een knipoog naar het verleden. Le Garage bestaat uit 2 geschakelde herenhuizen en 4 eengezinswoningen. Mercuur Bouw is gecontracteerd voor de realisatie van de 4 rijenwoningen. Wij dragen zorg voor de complete nieuwbouw van deze woningen waarvan de fundering inmiddels is gestort. Komende week beginnen we met de aanleg van de begane grondvloer.

Logistieke uitdaging vanwege bouwlocatie
Wie ooit langs de Dorpsstraat in Ilpendam kwam, weet wellicht dat de locatie zich niet lekker leent voor bouwverkeer. Materiaalaanvoer is daarom een logistieke uitdaging. Niet alleen vanwege de beperkte draairuimte voor vrachtwagens, maar ook omdat zwaar transport niet is toegestaan in de Dorpsstraat (aslast max. 7 ton). We zochten daarom de samenwerking op met transportbedrijf C.H. Dekker en Gerben Breebaart. De bouwmaterialen worden vanuit de leveranciers gelost bij transportbedrijf C.H. Dekker, waarna wij in samenwerking met Gerben Breebaart bij C.H. Dekker de materialen overladen op een platte wagen. Met een trekker of shovel vervoeren we de spullen vervolgens naar de bouwplaats. De communicatie tussen ons en deze partijen is grandioos, de planning is perfect op elkaar afgestemd. 

Vervuilde grond
De bodem waarop Le Garage wordt gerealiseerd was verontreinigd. De grond moest deels worden afgegraven, maar door het bestaande maaiveldniveau was dat minimaal en kon de afgegraven hoeveelheid grond weer op het terrein hergebruikt worden. Op deze wijze hoefde het niet via het water en de Dorpsstraat afgevoerd te worden. Het grootste deel van het sloopafval van nog aanwezige panden, is ter plaatse verpulverd. Het daarvan overgebleven materiaal is hergebruikt als fundering voor het later aan te brengen straatwerk. Het overige sloopafval is met kleine dumpers over de Dorsstraat afgevoerd om overlast voor de omwonenden zoveel mogelijk te minimaliseren. 

Op de vervuilde grond is een halve meter schoon zand op een signaleringsdoek aangebracht, de zogenoemde leeflaag. Het signaleringsdoek is om aan mogelijke toekomstige gravers aan te geven dat er vervuilde grond aanwezig is in de bodem. Het civiele deel van het project - van de complete inrichting van het gebied, tot het grondwerk, het straatwerk, het bouwrijp maken en de aanleg van de riolering - wordt gedaan door Zwart Infracare uit Wervershoof, in opdracht van GreenFielsTAD.

Duurzaam, gasloos en in klassieke ‘Waterlandse stijl’ 
Le Garage is een duurzaam nieuwbouwproject, alle woningen zijn gasloos en worden voorzien van een lucht/water-warmtepomp, zonnepanelen en vloerverwarming. De gevelbekleding bestaat voornamelijk uit Eternit, een kunststof materiaal dat lijkt op houten rabatdelen, maar die - in tegenstelling tot hout - onderhoudsarm is. Een deel van de woningen, de kopgevel, bestaat uit metselwerk. Het ontwerp is gemaakt door W3 Architecten

De woningen die Mercuur Bouw realiseert, zijn alle 4 verkocht. 
 

Meer nieuws

Le Garage, een nieuwbouwproject in Ilpendam waar Mercuur 4 woningen realiseert

Le Garage, een nieuwbouwproject in Ilpendam waar Mercuur 4 woningen realiseert

Le Garage, een nieuwbouwproject in Ilpendam waar Mercuur 4 woningen realiseert

Politie keurmerk veilig wonen