Het HEM opende op feestelijke wijze en Mercuur was er vanaf het begin bij

Het HEM opende op feestelijke wijze en Mercuur was er vanaf het begin bij

Het HEM opende onlangs, een eigentijds cultuurhuis in een voormalige kogelfabriek. De sfeer was feestelijk en de drankjes zomers koud. Vanuit zakelijk perspectief is Mercuur Bouw sterk verbonden aan het 200 meter lange pand in Zaanstad. Ons team werkte er vanaf november 2018 in opdracht van Amerborgh, een organisatie die investeert in mensen, bedrijven en cultuur. Van onze hand komt onder andere de constructie waaraan de eerste grote kunstaankoop van Het HEM hangt: Still Life, een kunstwerk van wel 1500 kg messing, gemaakt door studio RAAAF.

Mooie mix van specialismen
Mercuur Bouw was tevens verantwoordelijk voor andere werkzaamheden in diverse delen van het gebouw, zoals het tegelwerk in de toiletgroepen en de keukens, het aanbrengen van wanden en plafonds, het toepassen van brand- en geluidwerende producten en het aanbrengen van dakbedekking. Daarnaast realiseerde ons team verschillende ruimtes, zoals atelierruimtes, de zogenoemde ‘artist in residence’ (woonruimte voor kunstenaars) - voorzien van een geluidsdichte slaapkamer - en de hi-fi bar die zich in de kelder bevindt. Een mooie mix van specialismen paste Mercuur Bouw toe in Het HEM. Vereerd zijn we dan ook met het prachtige eindresultaat.

‘Still Life’, de eerste kunstaankoop van Het HEM
De eerste grote kunstaankoop van Het HEM is Still Life, een imposant locatiespecifiek kunstwerk van RAAAF, de multidisciplinaire studio van de broers Ronald en Erik Rietveld. Zij lieten zich inspireren door het verleden van het gebouw, waar tijdens de Koude Oorlog miljoenen messing .50 kogels werden geproduceerd als munitie voor NAVO-troepen over de hele wereld. Nu schuiven er vier enorme messing platen door de lange zuilengalerij van de kogelfabriek, die per stuk maar liefst 1500 kg wegen. Ze hangen aan een loopkat en bewegen heen en weer aan een stalen ligger welke aan de eerste verdiepingsvloer hangt. Je wordt als bezoeker min of meer gedwongen om je te verplaatsen zodat je het kunstwerk steeds vanuit een ander perspectief bekijkt.

Kunstwerk ‘Still Life’. Afbeelding: Walter Herfst

Meer nieuws