Sinds eind november renoveert Mercuur Bouw twee parkeergarages in Amsterdam-Oost. De garages worden onder andere geschilderd en voorzien van nieuw hekwerk. De belangrijkste aanpassing is de nieuwe roldeur met modern toegangscontrolesysteem, wat de bewoners flink wat gemak gaat bieden t.o.v. de huidige situatie.

De parkeergarage aan de Tilanusstraat bevindt zich in de Oosterparkbuurt en biedt plaats aan 36 personenauto’s. Twee straten verderop bevindt zich de garage aan de Blasiusstraat. Hier kunnen zo’n 20 bewoners van complex Blaaskopplantsoen hun auto kwijt. "Een planmatig uitdagende klus, want beide garages liggen midden in de stad en staan dagelijks volgepakt met auto’s", legt Thomas van Vlaanderen uit. De 26-jarige uitvoerder van Mercuur Bouw vertelt ons vervolgens wat meer over deze opdracht voor woningcorporatie Eigen Haard.

Reiniging
Voordat Schildersbedrijf Veerman Volendam aan de slag kon, moest het betonnen plafond grondig worden gereinigd. "De verontreiniging door met name uitlaatgassen kan de hechting van het schilderwerk namelijk behoorlijk dwarsbomen. Om diezelfde reden krijgt het beton ná de schoonmaakwerkzaamheden twee weken de tijd om goed te drogen. Mercuur wordt hierin overigens prima ontzorgd door Schildersbedrijf Veerman Volendam; Cor & Johan Veerman hebben de reiniging zelf laten uitvoeren", aldus Thomas. 

Schilder- & spuitwerk
"En dan moet de garage leeg. Alle bewoners hebben twee weken hun auto elders moeten stallen. Om de parkeerdrukte in de wijk te spreiden, hebben we gekozen voor een splitsing met zogenoemde stofschotten. Dat zijn maatwerk schotten welke over de volle breedte van de garage –circa 15 meter– worden gespannen tussen vloer en plafond. Terwijl de ene zijde van de garage luchtdicht wordt afgesloten, kunnen de schilders het plafond aan de andere kant spuiten. Op die manier kan de helft van de auto’s in de garage blijven staan."

Bewonerscommunicatie
Voertuigen die toch werden blootgesteld aan de schoonmaak- en schilderswerkzaamheden, zijn door Mercuur Bouw voorzien van autohoezen. "Dat doen we uiteraard in goed overleg met bewoners en opzichters van Eigen Haard. We komen niet zomaar aan andermans eigendom. En als we dat wel doen, dan behandelen we die spullen zoals we met onze eigen spullen om zouden gaan. Met grote zorg dus. Wanneer je bij Mercuur in de huurwoning-renovatie actief bent, zijn dat soort zaken min of meer vanzelfsprekend. Bewoners worden zoveel mogelijk ontzien en waar nodig proactief ingelicht, hoe moeilijk dat soms ook is."

Toegangscontrole
Om het gebruiksgemak voor bewoners te optimaliseren, zijn door partner ATN Beveiliging uit Nieuw-Vennep in beide garages nieuwe roldeuren aangebracht. De deuren kunnen middels een pasje worden geopend óf reageren automatisch op stickers die in het autoruit zijn aangebracht. "Dat is een enorme verbetering ten opzichte van de oude situatie", legt Van Vlaanderen uit. "Waar de bestuurders voorheen hun auto uit moesten om een hek handmatig te openen én achteraf weer te sluiten, kunnen ze het nu eenvoudig van achter het stuur regelen. Een aantal bewoners beschikt zelfs over een speciale sticker in het voorraam. Deze wordt door een ‘oog’ gescand, waarna de deur automatisch opent. Een geweldig systeem!"

En Van Vlaanderen toont zich op meer vlakken betrokken. "De komst van de nieuwe deuren leek ons een mooie aanleiding om de routing in de garages te verbeteren. In samenspraak met de opzichter van Eigen Haard is daarom de vak-indeling van de parkeerplaatsen aangepast. Dat vind ik leuke dingen. Bewoners hebben dan een tijdje ‘last’ van je, maar zien daar naderhand ook praktische verbeteringen voor terug."

Zoals vooraf gepland, zullen de garages voor het einde van het jaar weer volledig in gebruik worden genomen.

Meer nieuws

Facelift parkeergarages; in gesprek met uitvoerder Thomas

Facelift parkeergarages; in gesprek met uitvoerder Thomas

Politie keurmerk veilig wonen