Bouw Stadskas Amsterdam laat Mercuur’s duurzame hart sneller kloppen

Bouw Stadskas Amsterdam laat Mercuur’s duurzame hart sneller kloppen

Afgelopen week werkten vrijwillige buurtbewoners van de wijk Overtoomse Veld in Amsterdam enthousiast aan de aanleg van een buurtmoestuin. De tuin grenst aan de pas gebouwde Stadskas, een ontwikkeling van Co-Green (samenwerking van diverse partijen waaronder woningcorporatie Eigen Haard). De realisatie van de Stadskas - volledige naam Stadskas Tuin van Toorop - is een bijzonder en duurzaam project dat Mercuur Bouw in opdracht van Eigen Haard heeft uitgevoerd. Hoewel het een nieuwbouwproject betreft, bestaat het grotendeels uit opgeslagen materiaal van gesloopte woningblokken uit de buurt, gecombineerd met o.a. lokaal gekapt FSC hout. De Stadskas is onderdeel van een nieuwe wijk: Stadstuin Overtoom, de eerste klimaatneutrale wijk van Amsterdam.

Van scepsis naar verwondering
Met enige scepsis begonnen we aan dit project. Hoe konden we met oude kunststof kozijnen iets moois tot stand brengen? Toch sprak het duurzame karakter van het project ons aan en ook hebben we inmiddels een fijne relatie opgebouwd met woningcorporatie Eigen Haard. Dus gingen we voor de bijl. Onze terughoudendheid sloeg al gauw om in verwondering toen de kas, júist door het toepassen van gebruikte onderdelen zoals de oude kozijnen, steeds meer authentieke schoonheid liet zien. De mix van kunststof en hout maakt van de Stadskas een interessant ontwerp, een tekening die door de buurtbewoners tot stand is gekomen.

De uitvoering verliep voorspoedig
De bouw van de Stadskas nam circa tweeënhalve maand in beslag. Tijdens de uitvoering verliep alles voorspoedig, we waren net begonnen toen de coronacrisis uitbrak. Dat zorgde ervoor dat we zonder veel onderbrekingen door konden werken. Bovendien ligt de Stadskas qua locatie heel gunstig, veel last van voorbijgangers hadden we niet, we konden veilig onze werkzaamheden uitvoeren.

Niets dan positieve feedback
Inmiddels is het object opgeleverd en maken buurtbewoners er kennis met het duurzaam verbouwen van voedsel. Binnenkort zal de Stadskas ook een ontmoetingsplek zijn voor o.a. yogalessen en workshops. Van Eigen Haard ontvingen we bij oplevering slechts positieve feedback. Bijzonder tevreden zijn ze over het resultaat en ook de buurt is ontzettend blij met de nieuwe aanwinst in de wijk. Het is een plek geworden waar mensen samen kunnen komen en die perfect past in de filosofie van Stadstuin Overtoom: sociaal en duurzaam.

Meer nieuws